Clínica veterinària Petits i Peluts Montornès del Vallès / Campanya de prevenció de la Leishmania

La Leishmaniosis canina és una malaltia infecciosa greu que es transmet a través de la picadura d’una tipologia de mosquit, el flebotomo. A Espanya és una malaltia endèmica que pot provocar la mort del gos

Una vegada el gos està infectat pel paràsit, aquest viu i es reprodueix en els òrgans de l’animal i, en funció de l’estat de salut i de la fortalesa de les seves defenses, provocarà una afectació sistèmica a l’organisme amb un empitjorament progressiu més o menys ràpid. 

gos amb fons negre

Des del moment en que es produeix el contagi, els primers símptomes apareixen al cap de 4-6 mesos. Si la malaltia es diagnostica a temps, es pot començar el tractament i millorar la qualitat de vida de l’animal inclòs por arribar a morir d’altres causes relacionades amb l’edat i no per causes de la leishmaniosis.

Els principals símptomes són:

 1. Atrofia muscular
 2. Apatia
 3. Episodis de febre
 4. Excés de llagrimeig, parpelles inflamades
 5. Cuixera
 6. Creixement desproporcionat de les ungles
 7. Ganglis inflamats
 8. Alopècia en zones determinades del cos com orelles i ulls
 9. Pèrdua de pes

Cada gos pot mostrar símptomes diferents o inclòs no mostrar-ne. Per tant, és recomanable realitzar el test entre febrer-maig de cada any ja que, si la malaltia evoluciona i no es diagnostica a temps pot arribar a afectar els òrgans (ronyons, fetge…). Us recordem que és una malaltia potencialment mortal i la seva prevenció i diagnòstic són de vital importància.

Una vegada realitzat el test, es recomanable vacunar si no ha sigut contagiat. Si l’animal ha estat infectat es recomana avaluar l’estat físic, símptomes, lesions cutànies i realitzar una analítica de sang per revelar potencial anèmia, desequilibri de glòbuls blancs, plaquetes, proteïna en sang… Si la leishmaniosis ja està avançada s’observaran valors anormals.

És molt important doncs prevenir la malaltia, per fer-ho es recomana:

 1. Collar desparasitari (Seresto,….)
 2. Pipeta desparasitaria (Vectra, Advantix…)
 3. Vacuna anual contra la Leishmania (només aplicable en gossos negatius i de més de 6 mesos)

  

CAMPANYA DEL 1 DE MARZO AL 30 D’ABRIL 2024:

Test Leishmaniosis + Vacuna: 10% descompte